Maritiem

Maritieme communicatie

Scheepvaartverkeer begeleiden

Nederland en België kennen een uitgebreid aantal waterwegen. Deze waterwegen en havens worden door Rijkswaterstaat, Provincies en Gemeenten beheerd. Van het totale goederentransport in Nederland gaat 32% over water. De verwachting is dat het goederenvervoer over water in 2025 minimaal met 20% is toegenomen, afhankelijk van de economische ontwikkeling. Containervervoer zal maar liefst verdubbelen, mede dankzij de aanleg van de tweede maasvlakte. Het verkeer moet snel, veilig en betrouwbaar worden gerouteerd. Een verkeerscentrale speelt hierin een belangrijke rol.

De operators houden zich bezig met:

 • Marifooncontact met de schepen die zich in de haven/vaarweg bevinden.
 • Marifoon, intercom en omroepcontact met de gebruikers van bruggen en sluizen.
 • Het monitoren van scheepvaart verkeer met radar en AIS.
 • Het geven van instructies aan de scheepvaart aan de hand van de informatiesystemen RIS, Portbase, BICS, safeseanet etc..
 • Het plannen en registreren van vaarverkeer over de waterwegen met IVS90.
 • Het bedienen van bruggen en sluizen op afstand.
 • Contact houden met scheepvaart en wegverkeer rondom bruggen en sluizen via marifoon, intercom, omroepsystemen en telefoon.
 • Objecten op afstand bedienen met behulp van nautische audio, SCADA-bediensystemen en camerabeelden.

KPN levert sinds jaar en dag connectivity aan consument en bedrijfsleven. Via het vaste en mobiele netwerk. Desgewenst leveren we ook particuliere netwerken gebaseerd op portofonie. Daarnaast richt KPN de focus op onder andere Business Continuity en Cloud dienstverlening. KPN stelt alles in het werk om connectiviteitsdiensten op een veilige manier vanuit het de Cloud te kunnen leveren. Uw bedrijfsdata kan veilig worden gesteld middels diverse diensten die vanuit onze 11 datacenters leveren, onder andere back-up online; data storage en back-up, housing en hosting. Onze datacenters zijn groen en secure. Voor een aantal branches zijn specifieke diensten ontwikkeld. Onder andere voor de retail, openbaar vervoer en de Maritieme sector.

Voor de Maritieme sector levert KPN Critical Communications

 • Marifonie oplossingen
 • Situational Management in combinatie met CCTV oplossingen
 • Global Maritime Distress and Safety (GMDSS)

Voor de oplossingen maakt KPN onder andere gebruik van de leveranciers MEP, Frequentis en Nice Systems.

Rol van KPN en KPN Critical Communications

De communicatie-oplossingen voor verkeerscentrales bestaan uit bedrijfszekere hard- en software. KPN is verantwoordelijk voor de totale oplossing, voor het ontwerpen van het radioplan, voor implementatie, support en onderhoud. Wij leveren daarnaast ook consultancy diensten. Als u dat wenst kunt u het beheer van het communicatieplatform bij ons onderbrengen.

Klanten

Onze oplossingen zijn in gebruik bij verschillende verkeerscentrales van Rijkswaterstaat, zoals Steekterpoort en de Botlek. Maar ook bij provincies en gemeenten. Onlangs is een start gemaakt met de oplevering van een verkeerscentrale in de regio Amsterdam. Waternet gaat daar in Amsterdam 66 bruggen en 10 sluizen op afstand mee bedienen. KPN is uw expert op het gebied van Maritieme communicatie. Dit doen wij voor zowel Nederland als België.